![](/media/lib/43/hybridmotor_l-ce1c9ba412567c4a1c61e83104e33d30.jpg)
Szwajcarska hybryda
3 lutego 2009, 13:36Naukowcy z prestiżowego Szwajcarskiego Federalnego Instytutu Technologicznego (ETH) w Zurichu rozważają koncepcję hybrydowego silnika pneumatycznego. Jego główne zalety to zużycie paliwa porównywalne z hybrydami elektrycznymi przy jednoczesnych mniejszych kosztach produkcji silnika.
![MacBook Air© Apple](/media/lib/234/n-1200485725_254788-154421b3256f1d60106500e94c80bd98.jpeg)
Niezawodne MacBooki
8 grudnia 2015, 11:43Amerykański magazyn konsumencki Consumer Report przeprowadził badania niezawodności laptopów. W ankiecie wzięło udział 58 000 osób, a na podstawie udzielonych odpowiedzi stworzono ranking najbardziej niezawodnych laptopów kupionych w latach 2010-2015.
![](/media/lib/439/n-grobowiec2-02743e0b4dfb6a0124dea64105d8b219.jpg)
Chiny: grobowiec sprzed 1500 lat zdradza informacje o życiu w czasach dynastii Sui
19 stycznia 2021, 04:18Niedawno w Anyag w chińskiej prowincji Henan odkryto grobowiec z czasów dynastii Sui (581–618) z białym marmurowym sarkofagiem. To znaczące znalezisko pozwoli lepiej badać skład etniczny i wierzenia ówczesnych mieszkańców tych terenów, mówią eksperci.
![](/media/lib/69/robaki-c53397dfc8877ea08211bd6ae0e88ea5.jpg)
Stuxnet - robak wszech czasów?
16 września 2010, 15:50Robak Stuxnet, atakujący przemysłowe systemy SCADA działające pod kontrolą Windows, jest być może najbardziej zaawansowanym szkodliwym kodem w historii. Eksperci, którzy go analizowali twierdzą, że kod jest tak skomplikowany, iż wskazuje to na jakieś rządowe agencje stojące za jego powstaniem.
![](/media/lib/122/n-kromki-ca4642c3732b8801d4d1f60e08dcf600.jpg)
Wiadomo, który etap produkcji chleba najbardziej obciąża środowisko
1 marca 2017, 12:46W wielu częściach świata chleb jest podstawowym produktem spożywczym. Nic więc dziwnego, że naukowcy postanowili się przyjrzeć wpływowi środowiskowemu bochenka chleba i sprawdzić, na którym etapie jego produkcji powstaje najwięcej gazów cieplarnianych.
![© NIH](/media/lib/23/1203158407_942034-ef1ad9798a72efc4faf94d3d41e8901d.jpeg)
Bakteryjna elektrownia
16 lutego 2008, 10:30Escherichia coli, zwana po polsku pałeczką okrężnicy, jest najobficiej występującą w organizmie człowieka bakterią. Prawdopodobnie jest też najlepiej poznaną.
![](/media/lib/92/n-ciekle-krysztaly-f2da26e351536e60a717e56309192af7.jpg)
LCD powoli odchodzą do lamusa
20 lutego 2012, 11:31Samsung Electronics ogłosił, że wydzieli niedochodowy wydział zajmujący się produkcją wyświetlaczy LCD. Nowa firma, nazwana tymczasowo Samsung Display Co., zostanie powołana 1 kwietnia, a jej kapitał założycielski wyniesie 750 miliardów wonów (ok. 668 milionów USD).
![](/media/lib/370/n-balonozon-f977a5c22cb5098b4ce0f4e944a8b098.jpg)
Rekordowo mała dziura ozonowa dzięki wysokim temperaturom w stratosferze
23 października 2019, 09:03Niezwykłe wzorce pogodowe w górnych warstwach atmosfery nad Antarktyką znacząco zmniejszyły utratę ozonu powodując, że w ostatnim czasie dziura ozonowa była najmniejsza od czasu rozpoczęcia jej obserwowania w roku 1982, poinformowali naukowcy z NOAA i NASA.
Lepsze polimery, świeższa żywność
10 lutego 2009, 16:56Dzięki przypadkowemu odkryciu, dokonanemu na Case Western Reserve University, możliwe będzie dłuższe i bezpieczniejsze przechowywanie żywności oraz leków i lepsze zabezpieczenie elektroniki przed wilgocią. A wszystko przy jednoczesnych obniżonych kosztach.
![](/media/lib/236/n-bioled-4bc4707ee6a94210b24ca0b969baeba1.jpg)
Nowe LED-y z luminescencyjnymi białkami
12 stycznia 2016, 17:21Choć diody LED stają się coraz bardziej popularne, ich wytwarzanie i stosowanie wiąże się z paroma problemami. Odpowiedzią niemiecko-hiszpańskiego zespołu jest hybryda BioLED, w której stosuje się luminescencyjne białka.